BANKKART BAŞAK TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMAN PROTOKOLÜ İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürünü nedir? Genel olarak anlatabilir misiniz?

Cevap: “Güvenli Ticaret Sistemi: Bankkart Başak Tedarik Zinciri” ürünü topraktan sofraya, denizden masaya üretim ve ticaret zincirinin bütün halkalarını, sektörlerdeki tüm tarafları finansal açıdan destekleyen, ekonomik hayatın içerisindeki tüm aktörlere büyüme, ihracat ve istihdamın korunması konusunda önemli destek sağlayan yeni bir ürün. Bu sistemde alıcılara Ziraat Bankası’nın Kurumsal Kartı olan Bankkart Başak kartını kullanarak yapacakları alımlarda 540 güne kadar vade ve uygun finansal avantajlar sunulmakta, satıcılar ise özel oranlarla ertesi gün ya da Banka garantisi ile blokeli veya taksit vadelerinde tahsilatlarını gerçekleştirme imkanına sahip olmaktadır. Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürünü Ziraat Bankası’nın ÜİY ve kurumsal kart alt yapısını kullanarak alıcılara esnek taksit ve uzun vade satıcılara ise uygun fiyat avantajı ve tahsilat garantisi sunmaktadır.

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürününün benzer ürünlere göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Ürünü ile diğer bazı ürünler arasındaki temel farklılıklar şunlardır:

- Teminat Mektubu: Teminat mektubu gibi statik bir ürün değildir, limitin varlığı ve geçerliliği işlem anında sorgulanır, kolaylıkla limit azaltılıp-arttırılabilir.

- Doğrudan Borçlandırma Sistemi : DBS ürününde aynı ana firma için tanımlanmış bayi limiti sadece o ana firmada geçerli iken Güvenli Ticaret Sistemi’nde aynı limit belli bir tedarikçi grubunda kullanılabilmektedir. Limit azaltma ve limit iptal etme süreci daha esnektir. Bu kapsamda alıcıya sağlanan bir kolaylık bulunmaktadır. DBS yapısında ürün maliyeti çoğunlukla alıcı üzerinde iken bu üründe maliyet tedarikçide kalmaktadır.

DBS’de alıcılara 180 güne kadar vade imkanı sunulmakta, Güvenli Ticaret Sistemi’nde ise bu süre 540 güne kadar çıkmaktadır.

- Çek-Senet: Güvenli Ticaret Sistemi esnek vade yapısı ile çek-senet ürünlerine alternatif oluşturmaktadır. Çek- senet kullanımında yaşanan operasyonel zorluklar ile tahsilat riski Güvenli Ticaret Sistemi ile ortadan kaldırılmaktadır.

- Açık hesap: Güvenli Ticaret Sistemi’nin sağladığı tahsilat garantisi ve işlemlerin sistem üzerinden izlenilebilmesi açık hesap çalışma yapısından farklılaştırmaktadır

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürününün tarafları kimlerdir?

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi’nde taraflar mal ve hizmet satan tedarikçiler ile mal & hizmet satın alan Alıcılardır. Tedarikçiler Ziraat Bankası’nın Üye İşyeri / POS alt yapısı üzerinden mal & hizmet satan, Alıcılar ise Ziraat Bankası’nın Kurumsal kartı Bankkart Başak ile tedarikçilerden mal & hizmet alan taraftır.

Soru: Kimler tedarikçi olabilir?

Cevap: Ticari amaçla mal & hizmet talep eden Alıcılara mal & hizmet satan tüm firmalar Güvenli Ticaret Sistem’inde tedarikçi olarak tanımlanabilir. Tedarikçi tanımı için herhangi bir sektör ayrımı bulunmamaktadır.

Soru: Kimler tedarikçi olabilir?

Cevap: Ticari amaçla mal & hizmet satan tedarikçilerden Ziraat Bankası’nın Kurumsal kartı Bankkart Başakkart ile mal & hizmet satın alan tüm firmalar Güvenli Ticaret Sistem’inde Alıcı olabilir. Alıcı olmak için herhangi bir sektör ayrımı bulunmamaktadır.

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi yalnızca fiziki POS cihazları üzerinde çalışan bir sistem midir?

Cevap: Sistem fiziki POS cihazlarının yanı sıra Mail Order ve Sanal POS sistemlerine de entegre edilerek kullanılabilir. Sanal POS üzerinden işlem yapmak isteyen Tedarikçiler şubelerimiz üzerinden tanımlama yaptırabilirler. Tanımlama işleminin ardından Tedarikçilerin Bankamız ile anlaşmalı sanal POS alt yapı firmaları ile kendi WEB siteleri üzerindeki düzenlemeleri yaptırmaları gerekmektedir. Mail Order sistemi üzerinden işlem yapmak isteyen

Tedarikçilerse şubelerimiz üzerinden MO/TO işlem yetkisi verilebilmektedir.

Soru: Ürün kapsamında fiyatlama yapısı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi’nde esnek vade uygun fiyat avantajları sağlayan 3 farklı fiyatlama modelleri bulunmaktadır. Tedarikçiler Güvenli Ticaret Sistemi’nde bu modellerden birisini seçerek çalışabilirler.

- Ertesi Gün Ödeme: Bu modeli seçen Tedarikçiler sattıkları mal & hizmetlerin bedelini vadeye kalan gün sayısı üzerinden iskonto ettirerek işlem tarihinden sonraki gün alabilirler.

- Vade + Bloke Gün Ödemeli: Bu modeli seçen Tedarikçiler sattıkları mal & hizmetlerin bedelini vade tarihinden sonraki 5. 10. veya 20. günde alabilirler.

- Vade + Komisyon Ödemeli: Bu modeli seçen Tedarikçiler sattıkları mal & hizmetlerin bedelini işlem tutarı üzerinden hesaplanan belirli bir komisyonu ödeyerek vade tarihinde alabilirler.

Ayrıca POS üzerinden girilen "Vade" ve "Ödeme Sıklığı" parametreleri ile Alıcının Ziraat Bankası’na yapacağı ödemelerin tarihleri aylık, üç aylık ya da tek seferde belli bir ay sonra şeklinde belirlenebilmektedir.

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi’nde fiyatlama nasıl belirlenmektedir?

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi’nde fiyatlama piyasa koşullarına göre belirlenmektedir.

Soru: Alıcı Güvenli Ticaret Sistemi’ni kullanarak satın aldığı mal & hizmetlerden kaynaklanan borcunu Ziraat Bankası’na ne zaman ve nasıl ödeyecek?

Cevap: İşlem sırasında POS cihazı tarafından üretilen slip üzerinde vade bilgileri ile vadede ödenecek işlem tutarları yer almaktadır. Alıcının Ziraat Bankası’na olan borcunu slipte yer alan tarihlerde ödemesi gerekmektedir. Alıcılar Ziraat Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık kanallarından borçlarını ödeyebilirler.

Soru: Güvenli Ticaret Sistem’inde yapılan bir işlem iptal edilebilir mi?

Cevap: İptal süreci rutin POS işlemlerinde olduğu gibidir. Farklılık bulunmamaktadır.