TOBB TÜRKİYE 100 PROGRAMI

Sayın  Üyemiz,

TOBB öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlenerek, söz konusu şirketlerin görünürlüklerini arttırmak ve bu şirketlerin ekonomi bağlantılarını kuvvetlendirmek amacıyla 2011 yılından beri “TOBB Türkiye 100” programı yürütülmektedir.

2012-2015 dönemi satış gelirleri dikkate alınarak listeye gien Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda 25 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen tören ile ödüllerini aldılar.Türkiye 100 şirketleri,değerlendirmeye alınan dönemde, satış gelirlerini ortalama yüzde 438 oranında,çalışan sayılarını da yüzde 74 oranında arttırmışlardır.Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği,Türkiye ekonomisinin dinanizminin güzel bir göstergesidir.

TOBB Türkiye 100 şirketlerinin kamuoyuna duyurulmasıyla birlikte yazılı ve görsel basında çok sayıda haber yapılmıştır.Görünürlükleri artan şirketlerin yeni ortaklara,müşterilere ve tedarikçilere ulaşımı kolaylaştırılmıştır.

“TOBB Türkiye 100” programı 2018 yılında da devam edecek olup,şirketlerin 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızı dikkate alınacaktır. Başvuru kritelerini sağlayan şirketler büyüme hızlarına göre sıralanacak,en hızlı büyüyen şirket birinciliği alacaktır.

TOBB Türkiye 100 nedir ?

TOBB öncülüğünde,TEPAV işbirliğinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlenerek, söz konusu şirketlerin görünürlüklerini arttırmak, bu şirketlerin ekonomik bağlantılarını kuvvetlendirmek amacıyla yürütülen bir programdır. Detaylı bilgiler, www.turkiye100.tobb.org.tr adresinden temin edilebilir.

TOBB Türkiye 100 şirketleri ne kazanacak ?

Ø  Başarıları TOBB ve TEPAV tarafından tescil edilecek.

Ø  Ulusal yayın organlarında çıkacak haberler aracılığı ile şirketlertin görünürlükleri artacak.

Ø  Yeni müşteri,yatırım,yetenek ve fırsatlara erişim kolaylaşacak.

TOBB Türkiye 100 başvuru kriterleri nelerdir ?

Ø  31 Aralık 2014 ve öncesinde kurulan,

Ø  2015 yılında en az 500.000.-TL satış gelirine sahip,

Ø  2017 yılında en az 1.500.000.-TL satış gelirine sahip,

Ø  2015-2017 döneminde satış gelirlerini en az %10 arttıran şirketler,

başvuruda bulunabilir.

Ayrıca;

Ø  Kamu ortaklığı ve/veya halka açık olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.

Ø  Yurtdışı merkezli bir şirketin Türkiye merkezli şubesinin başvurusu geçerli sayılmaz.

Ø  Başvuracak şirketlerin merkezlerinin Türkiye’de bulunması gereklidir.

Ø  Ortakları arasında Türkiye dışındaki ülkelerin vatandaşları olan şirketlerde başvurabilir.

Ø  Hisselerinin %51’nden fazlası halka açık başka bir şirkete ya da başka bir kamu şirketine ait olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.

Ø  Kar amacı gütmeyen şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.

Ø  Holdinglerin başvuruları geçerli sayılmaz, holdingin çatısı altındaki şirketlerin başvuruları geçerli sayılır.

Ø  Franchise şirketlerinin başvuruları geçerli sayılmaz.

Ø  Otomobil galerileri, kuyumcular, dağıtım şirketleri, döviz şirketleri, bankalar, döviz şirketleri, bankalar ve elektrik, gaz, akaryakıt ve su sağlayıcılarının başvuruları geçerli sayılmaz.

Değerlendirme nasıl yapılmaktadır ?

Başvuran şirketler 2015-2017 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirleri büyüme hızına göre sıralanacaktır. Büyüme hızı şirketlerin gelir tablolarındaki net satış gelirleri üzerinden hesaplanacaktır.

(2017 yılındaki gelir-2015 yılındaki gelir)/(2015 yılındaki gelir) X 100

Satış gelirlerini en hızlı arttıran şirket,TOBB Türkiye listesinde birinci sırada yeralacaktır.Sonraki 99 şirket büyüme hızlarına göre belirlenecektir.

Başvurular nasıl yapılacaktır ?

Başvurular, www.turkiye100.tobb.org.tr adresi üzerinden yapılacaktır.

Başvurular için son tarih nedir ?

31 Ocak 2019