YURTDIŞI İŞ GEZİSİ DESTEK PROGRAMI

    Türk Özel Sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak;çalışmalarımızın önemli kısmını KOBİ’lerin yurtdışı pazarlara açılmasını sağlamak üzere gerçekleştirmekte,KOBİ’lerin ihracaatını artırmak için yeni işbirlkiklerini gerçekleştirmektedir.

    İhracat,sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin gerçekleşmesinde kilit bir rol oynamaktadır. İhracaat,kalkınmanın vazgeçilmez bir unsurudur.Uluslar arası ticaretin temel unsurlarından birisi olan ihracat,ülkelerin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamaktadır.İhracat aynı zamanda,ülkelerin ekonomik faaliyetlerinin canlanması,kalkınmalarına,dış ticaret dengelerinin korunmasına,istihdam,üretim ve makroekonomik dengelerin sağlanmasına önemli bir etkendir.

    TOBB,KOBİ’lerin yurtdışına gerçekleştirdikleri iş gezileri ve fuar gezileri,ihracatta başrı oranını arttırmakla birlikte,uluslar arası işbirliklerinin oluşmasına yardımcı olmakta,üyelerimizin küresel sektörel gelişimlerine destek olmaktadır.

     Bu kapsamda TOBB,KOBİ’lerin yurtdışı iş gezilerini desteklemek ve yaygınlaştırmak,bu gezileri daha nitelikli hale getirmek,ihracat kapasitelerini arttırmak için KOSGEB ile yeni bir destek konusunda işbirliği geliştirmektedir.

    Destek modeli ile birlikte,belirlenmiş kriterler çerçevesinde sektörel olarak gerçekleştireceğimiz ve en az 10 KOBİ’nin katılım sağlayacağı yurtdışı iş gezileri TOBB kanalı ile KOSGEB tatarfından desteklenecektir.

     Başvuruda bulunmak için,üyelerimizin ilgili formları doldurarak TOBB’a iletilmek üzere odamıza başvurmaları gerekmektedir.Başvurular TOBB incelemesi sonrası KOSGEB’e iletilecek ve KOSGEB’in onayı sonrası KOBİ’lerimiz desteklenmeye hak kazanacaktır.

     YURT DIŞI İŞ GEZİSİ DESTEK REHBERİ

       Bu rehbere ve rehberde bulunan ilgili formlara bugünden itibaren KOBİ Bilgi Sitesi’nden ulaşabilirisiniz. http://www.kobi.org.tr/oda-borsalar-için-yurt-disi-is-gezisi-destegi-rehberi

      Yurtdışı İş Gezisi Desteği,oda,borsa ve birlikler tarafından işletmelerin yeni teknik,teknoloji veya sektörel gelişimlerini takip etmeleri ve uluslar arası işbirlikleri tesis etmek amacı ile düzenledikleri yurtdışı gezi programlarını TOBB’a odamız vasıtası ile başvurarak gerçekleştirmeleri halinde KOBİ’lerin faydalanacağı bir destek programıdır.

        Destek,TOBB kanalı ile KOSGEB tarafından sağlanmaktadır.

    DESTEK KALEMLERİ

  1. Konaklama Giderleri
  2. Ulaşım Giderleri (Bulunulan yerden yurtdışı iş gezisinin düzenlendiği ülkeye veya birden fazla ülkeye gidilecek iseülkeden ülkeye yapılacak havayolu/karayolu/demiryolu/denizyolu ulaşım bilet ücretleri)
  3. Tercüme,rehberlik giderleri,fuar giriş ücretleri ve toplantı-organizasyon giderleri

     DESTEK MİKTARI

     Her bir yurtdışı gezisi için işletme başına sağlanacak azami destek;

  1. Kuzey Amerika,Güney Amerika ve Avustralya kıtası ile Asya Pasifik Ülkeleri için 5.000.-TL
  2. Çin Halk Cumhuriyeti dahil diğer ülkeler için 3.000.-TL’dir.

    Program süresince sağlanacak desteklerin oranı %60’dır.

    DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Yurtdışı İş Gezisinin destek kapsamına alınabilmesi için;başvuru esnasında KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı en az 10 (On) işletmenin yurtdışı iş gezisi programında yer alması , destek talep eden işletmelerin tamamının aktivitelerin tamamına katılması gereklidir.Mazeretleri sebebi ile iş gezisine 10 işletmeden az katılım olması durumunda, destek başvurusunda bulunan işletmelerin desteklenip/desteklenmeyeceğine KOSGEB karar verecektir.
  • Yurtdışı İş Gezisine katılacak işletme temsilcilerinin;işletme sahibi,ortağı veya çalışanı olması gereklidir.
  • Destekten faydalanacak işletmenin faaliyet alanı ile yurtdışı iş gezisinin kapsadığı iş kolları uyumlu olmalıdır.

Yurtdışı İş Gezisinde yer alması gereken etkinlikler

  • Destek kapsamına alınacak yurtdışı iş gezisi programında,işletmelerle yapılacak ikili iş görüşmelerinin ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanacak “Milli Katılım Organizasyonu Düzenlenecek Fuarlar Listesi”nde yer alan bir fuar ziyaretinin olması gerekmektedir.Ancak bu faaliyetlerden sadece birinin gerçekleştirilmesi durumunda, yurtdışı iş gezisi programı aşağıda belirtilen faaliyetlerden en az birisini içermelidir.
  1. Meslek Kuruluşları İle Toplantı
  2. Sanayi Bölgesi,Fabrika,Teknopark Gezileri,Finans Grupları ile görüşmeler
  • Organizasyon kapsamında yer alan her bir aktivite 2 (iki) günden fazla olamaz.
  • Yurtdışı İş Gezisi programında yapılacak aktivitelere ilişkin program akışı,birbiri ile uyumlu olmalıdır.

    Detaylı Bilgi ve İletişim İçin;
  • Susurluk Ticaret Odası
  • Tel         : 0 266 865 46 72
  • E-Posta :  yucelsari@susurlukto.org.tr – mervecetin@susurlukto.org.tr
  • -    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
    Tel         : 0 312 218 24 54
    E-Posta :  kobi@tobb.org.tr